Hírlevél

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Általános tudnivalók

A hajótársaságok előírják, hogy utasaik a visszaérkezés napjától számított minimum 6 hónapig érvényes útlevéllel (bizonyos útvonalak, hajótársaságok esetében személyi igazolvánnyal) rendelkezzenek. Ennek hiányában megtagadhatják a felszállást a fedélzetre. Ezen feltétel betartása nagyon fontos, mivel úti okmány érvénytelenségéből adódó lemondás, az utazás kötbérfizetés melletti meghiúsulását vonhatja magával. Amennyiben olyan utazáson vesznek részt, melynek útvonala vízumköteles ország kikötőjét is érinti és az utasok részt vesznek egy, a hajótársaság által szervezett kiránduláson, úgy a vízumügyintézés a hajón történik. Azonban, ha az indulási kikötő vízumköteles országban található, az utasoknak maguknak kell előzetesen a vízumigénylést elindítani, ehhez a Jet Travel Kft. minden segítséget megad utasainak. Az Amerikai Egyesült Államokból érintő, illetve azokat érintő útvonalon résztvevő utazók vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra.

Ez kizárólag a biometrikus azonosítóval ellátott (bordó) útlevélre vonatkozik, a régi típusú (kék) útlevél továbbra is vízumköteles. A vízummentességi programban részt vevő országokból nem léphetnek be többé vízum nélkül az Amerikai Egyesült Államokba azon állampolgárok, akik 2011. március 11. után Iránba, Irakba, Líbiába, Szudánba vagy Szíriába utaztak. A beutazási korlátozás ugyanakkor érvényes azokra, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek: a vízummentességi programban részt vevő ország állampolgárai, emellett iráni, iraki, szudáni vagy szíriai állampolgárok is. Nekik ezentúl a szokásos vízumkérelmet kell benyújtaniuk az adott ország amerikai nagykövetségén vagy konzulátusán. 

A hajótársaságok általában 1-2 héttel indulás előtt küldik meg a beszálláshoz szükséges dokumentumokat. A részvételi jegyek minden hasznos információt tartalmaznak, például: a check-in időpontját, kabinszámot, előzetesen megrendelt italcsomagok, kirándulások és fedélzeti szolgáltatások. Tartalmaznak továbbá bőröndcímkéket, melyek előzetesen már kitöltésre kerültek és az utasoknak csak fel kell helyezniük csomagjaikra. 

A csoportos hajóutak részvételi díjai tartalmazzák az EUB Air & Cruise TOP típusú baleset-, betegség- és poggyászbiztosítását. Az útlemondási biztosítást a részvételi díjak nem tartalmazzák, megkötését javasoljuk, díja az alap részvételi díj 4%-a. Megkötésére csak szerződéskötéskor van lehetőség. 

Kötelező szervizdíj fizetésére előzetesen és a helyszínen is van lehetőség. A szervizdíjat a hajótársaságok a személyzet számára szedik, azonban amennyiben a kabin steward vagy az asztalukat kiszolgáló pincér munkájával elégedettek, díjazhatják őket kisebb összeggel. A szervizdíj aktuális összegéről irodánktól pontos tájékoztatást kaphatnak. A csoportos utazások során pedig az adott hajóútnál a teljes részvételi díjban már szerepel. 

A kártyák több funkciót is ellátnak a hajóút során. Ez használják az utasok azonosítására ki- és beszállások során, szobakulcsként is funkcionál illetve fizetőeszközként, mivel a hajók fedélzetén nincs készpénz használat. Beszállás napján, a recepción, vagy még a regisztráció során nemzetközileg elfogadott, dombornyomott bankkártyát vagy pénzletétet (kb. 300 EUR vagy 500 USD/kabin) kérnek, és ezek ellenében kiadnak egy ún. fedélzeti kártyát, mely a fedélzeti költségek (extrafogyasztások, fedélzeti vásárlások díjai stb.) rögzítésére, nyomon követésére szolgál. Ezen költségek kiegyenlítésére – a zárolt vagy befizetett pénzletétből történő levonással, vagy az azt meghaladó fedélzeti számlaegyenleg esetében, ráfizetéssel – a hajóút vége előtti napon, a kijelölt recepciós pultnál kerül sor. Bankkártyás terhelés esetén az utolsó napon felszabadítják a megmaradt összeget. Ez a kártyán lehetséges, hogy csak 2-3 hét elteltével jelenik meg a banki átfutás miatt. Ha készpénzben fizetik a letétet, akkor az utolsó estén vissza is kapják a megmaradt összeget. Az MSC Cruises hajóútjai során a fedélzeti kártyák a kabinba bekészítve várják az utazókat, a többi hajótársaság általában már a regisztráció során átadja azokat.

Az indulás napján a hajóra történő beszállásra a hajó kifutása előtt kb. 3 – 4 órával kerülhet sor. Minden utas hajójegyén szerepel a hajótársaság által megadott beszállási időpont, a torlódás elkerülése érdekében. Elképzelhető, hogy a hajó személyzete – biztonsági és adminisztratív okokból, az egyes kikötőkben történő ki- és beszállások meggyorsítása miatt – összegyűjti és a hajóút alatt magánál tartja az utasok útlevelét. Biztonsági okokból előfordulhat, hogy a biztonsági személyzet megmotozza az utasokat, belenéz csomagjaikba, és esetleg nem enged felvinni a hajóra olyan tárgyakat, melyek megítélésük szerint a többi utas, a személyzet vagy a hajó biztonságát veszélyeztetheti (ilyenek lehetnek a hajszárítók, úti vasalók, kávéfőzők és éles tárgyak, valamint az ételek és italok). Az egyes kikötőkben történő egyéni kiszállás esetén mindenképpen fontos a hajótársaság által megadott beszállási időpontok betartása.  Amennyiben az utasok nem érkeznek vissza a hajóra a megadott időpontig sem a hajótársság sem pedig a Jet Travel Kft. nem vállal felelősséget az ebből adódó kellemetlenségekért.

A hajóutakon minden este a másnapi programot tartalmazó ún. fedélzeti újságot készítenek be a kabinokba.  Az újságok az út idején fontos tudnivalókat (fedélzeti programok, beszállási, indulási, érkezési, kiszállási időpontok, kirándulásokkal kapcsolatos tudnivalók, biztonsági előírások, tematikus estek, esetleges útvonalváltozás, időjárás stb.) tartalmazza.

A hajók fedélzetén a kényelmes öltözék javasolt. Az büféétterembe az utasok rövidnadrágot és pólót, papucsot is felvehetnek. Az ültetéses vacsorák alkalmával a hölgyek szoknyát, nyári ruhát, hosszúnadrágot – farmernadrágot is – szandált vagy zárt cipőt viselhetnek. Az urak hosszúnadrágot – farmernadrágot is – inget, pólót, zakót és zárt cipőt vehetnek fel. Gálavacsorák alkalmával különösen javasolt a megfelelő viselet. Hölgyeknek kosztüm, kisestélyi vagy koktélruha, csinosabb blúz szoknyával vagy hossznadrággal kombinálva; férfiaknak ing, nyakkendő, zakó vagy öltöny viselete ajánlott. A hajó közös helyiségeiben erősen működhet a légkondicionáló, ezért javasolt kéznél tartani egy pulóvert, blézert, kendőt vagy zakót. Előzetesen mindenképp tájékozódjanak a várható időjárásról az adott térségben. A parti programokhoz desztinációtól függően csomagoljanak kényelmes cipőt, kalapot/sapkát, széldzsekit, pulóvert, esőkabátot vagy esernyőt. Egyes kirándulások vallási helyszínek felkeresését is tartalmazzák így vállat takaró póló, kendő és térd alatt érő szoknya vagy nadrág is legyen kéznél az út során. Javasolt a réteges öltözködés, tengeri napokon szeles idő is előfordulhat a fedélzet nyitott részein.

A tengeri hajóutak esetében a részvételi díjban szereplő teljes ellátás napi háromszori főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora), és további kisebb étkezéseket (szendvicsek, snack) jelent. A főétkezések során lehetőség adódik az ültetéses, tányérszervizes valamint a büfééttermi étkezések kiválasztására. Az utazások során tematikus estek is megrendezésre kerülnek, melynek társaságonként változnak. Az esténként a kabinba bekészített fedélzeti újságok tartalmazzák a másnapi vacsora tematikáját és az ahhoz kapcsolódó öltözködési javaslatot. Fontos az előírt étkezési időpontok pontos betartása. Az első vacsora alkalmával az éttermi személyzet a kabinszám alapján helyükre kíséri az utasokat és az első este kijelölt asztal lesz minden vacsora alkalmával fenntartva részükre. Az asztalokhoz kijelölt pincérek lesznek az utasokkal minden este. Amennyiben nem kívánják igénybe venni az ültetéses vacsorát, a büféétteremben is elfogyaszthatják azt. Itt nincs időponthoz és asztalhoz kötve, hogy mikor és hol kívánnak étkezni. A speciális és a la carte éttermekben való étkezés nem képezi részét a részvételi díjnak. Ennek egy minimális díja van és a Guest Service pultnál, előzetesen vagy az étteremben lehet jelezni az asztalfoglalást. A tengeri napok alkalmával érdemes kipróbálni egy ültetéses vagy kabinban elfogyasztott reggelit illetve az ültetéses ebédet is. A kért reggelit minden este az ajtókilincsre kell kiakasztani, a megjelölt szállítási időponttal együtt. A fedélzeten minden plusz rendelésért az ital, étel, szolgáltatás árán felül 15%-os szervizdíjat számítanak fel. A legtöbb hajótársaság korlátozott italfogyasztást biztosít utasainak. 

A hajók fedélzetén a legtöbb szolgáltatás, animációs program, színházi előadás, edzőterem és sportpályák használata már benne van a részvételi díjban. Azonban vannak olyan szolgáltatások, melyek kizárólag helyszíni fizetés ellenében vehetőek igénybe. Ilyenek például: spa-kezelések, egyes hajókon a szauna használata, fodrászat, kozmetika, személyi edző, speciális tornaórák, tematikus éttermek. Mobiltelefon- és internethasználat: a fedélzeten használhatóak a mobiltelefonok. A nyílt tengeren a telefonkapcsolat sokszor csak a hajók saját műholdas telekommunikációs rendszerén keresztül lehetséges, aminek a költsége meglepően magasra is szökhet, ezért javasoljuk, hogy telefonon a parthoz közel vagy a szárazföldről kezdeményezzenek telefonhívást, miután az adott ország szolgáltatója megjelent a készüléken. A hajók fedélzetén található internetkávézó, ahol az ott elhelyezett gépeket tudják használni. Ezen felül WiFi csatlakozásra is van lehetőség.

A fedélzeti boltokban lehetőség van vásárlásra (ruhák, ajándéktárgyak, naptej, édesség stb.) a hajóút során. Egyes országok kikötőiben a helyi törvények vagy vámszabályok nem teszik lehetővé a fedélzeti üzletek nyitva tartását. A fedélzeti boltokban nincs készpénzhasználat, vásárláskor az utas fedélzeti kártyájára terhelik a vásárolt termékek árát.

A hajón fotó- és videoszolgálat működik. Egyes eseményekről (beszállás, tematikus estek, programok, kirándulások) fénykép- és/vagy videofelvételek készülnek. Ezeket a fényképeket, filmfelvételeket igény esetén a fotógalériában lehet megvásárolni. Az új típusú hajókon az utasok maguk választhatják és nyomtathatják ki a választott fotókat.

A hajók fedélzetén az utasok igénybe vehetnek mosodai szolgáltatásokat. Egyes hajók fedélzetén önkiszolgáló mosodák is találhatóak.

A fedélzeten dohányozni csak az arra kijelölt helyeken – többnyire a fedélzet nyitott részein – szabad; a kabinokban, éttermekben és bárokban, balkonokon továbbá a hajó egyéb fedett közös helyiségeiben tilos. Ha valaki nem engedélyezett helyen dohányzik, pénzbüntetéssel sújtják.

A hajón, a kijelölt orvosi rendelőben orvosi ügyeletet biztosítanak (járó beteg rendelés, idegen nyelven). A hajóorvos általános orvos; szakorvosi rendelésre vagy műtéti beavatkozásokra nem jogosult, ezek a hajón nem lehetségesek. Szükség esetén először a biztosítótársaságot értesítsék felmerült problémáról, hiszen a náluk kötött biztosítás orvosi ellátásra is jogosítja az utasokat, melyet a biztosítótársaság rendez a hajótársasággal utólagos számla benyújtásával.

Terhesség esetén a hajótársaság csak a terhesség 24. hetéig (a hajóút utolsó napját figyelembe véve) engedélyezik a részvételt. A terhesség korábbi szakaszában lévő kismamáknak is orvosi igazolással (akár angol nyelven) kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a tengeri hajóútra. Az igazolásnak tartalmaznia kell a szülés várható időpontját is.

A hajók kifutását követően az utasoknak próbariadón kell kötelezően részt venniük. A riadó során a fedélzeti kártyákkal azonosítják a vendégeket. A próbariadóval kapcsolatos tennivalókról a személyzet (személyesen és hangosbemondókon keresztül) pontos tájékoztatást ad. A próbariadó alkalmával minden utasnak a saját biztonsága érdekében meg kell jelennie a kijelölt gyülekezőhelyen, a kabinban tárolt mentőmellényben. A gyülekezőhelyek, vagyis a muster stationok minden kabin számára ki vannak jelölve és a kabinban fel vannak tüntetve. Minden utasnak a számára meghatározott helyen kell megjelennie. Ez szintenként különböző.

Egy hajóút során több ország kikötőjét is érinthetik a tengerjárók. A kikötőkben lehetőség van részt venni a hajó által szervezett fakultatív programokon, melyek egyéni utazás során idegen nyelven zajlanak (angolul, németül, spanyolul illetve olaszul). A kirándulásokra a hajóutat megelőzően vagy a helyszínen is lehetőség van jelentkezni. Az egyéni kiszállás során továbbra is nagyon fontos a visszaérkezési idő betartása. A parti programok időjárás függvényében és minimum létszám elérése esetén indulnak. A hajótársaságok fenntartják a jogot a program módosítására, törlésére illetve a kirándulásban szereplő nevezetességek meglátogatásának felcserélésére. A Jet Travel Kft. által szervezett csoportos hajóutak során az egyes kikötőkben előzetesen kiválasztott programokhoz csatlakozhatnak, melyeken minimum 10 fő előzetes jelentkezése és befizetése esetén a csoportot kísérő idegenvezető is részt vesz és tolmácsolja a program során elhangzottakat.

A pandémia alatt számos hajótársaság csak buborékban szervezte meg a programokat. Hajótársaságonként eltérő, hogy jelenleg hol hagyhatják el az utasok a fedélzetet önállóan.

A hajóutak során érintett kikötési helyszínekkel kapcsolatban esetlegesen javasolt védőoltásokról és veszélyforrásokról utasaink részletesen tájékozódhatnak a www.utazaselott.hu és az www.utazasinfo.com honlapon. További egészségügyi információkkal a háziorvosok is szolgálhatnak.

Kérjük, hogy bármilyen tartósan fennálló egészségügyi problémáról, allergiáról valamint mozgáskorlátozottságról tájékoztassák irodánk munkatársát, mert ezt az információt továbbítaniuk kell a hajótársaság felé. Rendszeres gyógyszerszedés esetén mindig rendelkezzenek több gyógyszerrel, mint a mi a hajóút és az oda-, visszautazás idejére elegendő. A fontos gyógyszereket ne a feladandó poggyászba tegyék.

A változatos útvonalkínálat a már ismert partokat új perspektívából mutatja be, az újdonságok pedig a tapasztalt hajózókban is kalandvágyat ébresztenek. Útjainkat felkészült idegenvezető kíséri és az utazás teljes időtartama alatt az utasok rendelkezésére áll, legyen szó a fakultatív programokon való részvételről, az információk tolmácsolásáról, bejárótúra szervezéséről. A csoportos hajóutak magukban foglalják az utazás, szállás, helyi közlekedés és kirándulások megszervezését valamint magukban foglalják a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás díját is. Célunk, hogy a velünk utazók maximálisan elégedettek legyenek, miközben egy élményekben gazdag utazáson vesznek részt.

Az egyéni és csoportos hajóutakra speciális szerződés-kiegészítés vonatkozik, melyről bővebb tájékoztatást irodánktól kaphat.